Geçenlerde yabancı bir TV’de izlediğim programda kedi, köpek gibi ev hayvanlarında özellikle extremite hasarlarına ve kesilmelerine karşı uygulanan protez, takma extremite ve tekerlekli yürüme araçlarının üretildiği ve takıldığı mesleki alanımıza bionic-vet adı verildiğini öğrendim. Ben de mesleğimizin değişik alanlarına ilişkin bu tür kısaltmalar bulmaya çalışıyordum. Şimdi bunları sizlerle de paylaşmak istiyorum. 1) psiko-vet : hayvanlardaki davranış bozuklukları hekimliği, 2) aqua-vet : su ürünleri hekimliği , 3) dental-vet : hayvanların diş sağlığı hekimliği, 4) zoo-vet : hayvanat bahçesi hekimliği, 5) eko-vet : çevre sağlığı hekimliği, 6) been-vet : arı sağlığı hekimliği, 7) lab-vet : laboratuvar hayvanları hekimliği, 8) wild-vet : yaban hayvanları hekimliği, 9) emergency-vet : acil hayvan sağlığı hekimliği , 10) pet-vet : küçük ev hayvanları hekimliği, 11) farm-vet : çiftlik hayvanları hekimliği ve yöneticiliği, 12) exotik-vet : exotik hayvan hekimliği, 13) military-vet : askeri veteriner hekimliği, 14) biyotekno-vet: üreme teknolojileri hekimliği.
Bunların dışında mesleğimizin temel konuları arasında, 1) hayvan sağlığı, 2) hayvan refahı, 3) tek sağlık 4) gıda güvenliği, 5) veteriner halk sağlığı, 6) klinik yöneticiliği, 7) hayvan genetiği ve yetiştiriciliği, 8) veteriner hekimliği teknolojileri, 9) yem teknolojileri, 10) kanatlı sağlığı hekimliği sayılabilir.
En son bionic-vet ile birlikte tüm alanları topladığımızda yirmi beş ediyor. Belki buna rahmetli patoloji hocamız Prof.Dr.Mahir Büyükpamukçu’nun öğrenciliğimizde bize defalarca söylediği uzay veteriner hekimliği(sky-vet)’ni de eklersek yirmi altı oluyor. Şu büyüklüğe ve genişliğe bakın. Dünyada tamamı, Türkiye’de de büyük çoğunluğu işlevsel olan bu kadar fazla çalışma alanı acaba başka hangi meslekte var? Konuların çeşitliliği yanında kutsallığı, toplumsallığı ve kapsadığı canlı sayısı da önemli. Yukarıdaki tablodan Dünyada bitkiler hariç tüm canlıların yani tüm insanların ve hayvanların mesleğimizin faaliyet alanı içerisine girdiği görülüyor. Onun için de mesleğimizle gurur duyalım, kendimizi değerli görelim ve bu alanların daha dün biri birinden türemiş köksüz meslekler tarafından bir takım ayak oyunları ile gasp edilmesine asla göz yummayalım. Bir de lütfen fakültelerimizde bu konuların tümünün olabildiğince okutulmasına özen gösterelim.
Sayın hocam,yazınızda sky-vet hakkında bir kavramdan bahsetmişsiniz. Bu kavramı her ne kadar aradıysam da internet aleminde bulamadım. Acaba size zahmet olmaz ise bu kavramı detaylı olarak açıklayabilir misiniz. Okuduğunuz için teşekkürler. Saygılar.