Z E R D A Ç A L

Zerdeçal, Hint safranı alarak da bilinir. Pakistan, Hindistan, Çin gibi ülkelerde baharat batıda ise ilaç olarak kullanılır.Etkin maddesi bir polifenol olan curcumin dir. Zerdeçalin 3 gramında 30-90 mg curcumin bulunur. Genelde toz haline getirilmiş zerdeçal kökleri kullanılır. Curcumin antioksidan, antitümoral, antiinflamatuar, antikarsinojenik, antialerjik, antidemans ve serbest radikal çöpçüsü olarak kullanılır.
Zerdeçalin içinde bulunan curcuminin güçlü bir antikarsinojenik olarak asıl etkisi kanser üzerinedir. Curcumin meme bezi, ağız, özefagus, mide, ince bağırsak, baş-boyun, cilt, pankreas, prostat, idrar yolları, kolon, akciğer ve karaciğer kanserlerine karşı etkilidir.Curcumin inflamasyonu baskılar, hücre proliferasyonunu ve belli onkojenleri baskılayarak tümör implantasyonunu ve karsinojenlerin biyotransformasyonunu inhibe eder.Yani mükemmel bir antitümöral ajandır. Curcumin GST adı verilen, kanserojen maddelerin vücuttan atılmasında görev alan ve DNA zararına karşı dokuları koruduğu düşünülen enzimi faaliyete geçirir.Böylece ilaçlar,yiyecekler ve gıda katkı maddeleri ile vücuda alınan toksik ve kanserojenik bileşiklere karşı dokuları korur.Deneysel çalışmalarda meme kanserli hayvanlarda uygulanan curcumin tedavisi kanser hücrelerinin ölümsüzlüğünü sağlayan telomeraz aktivitesini azaltarak kanser oluşumunu engellemiştir.Yine curcumin ile yapılan deneysel çalışmalarda mesane,yumuşak damak, mide, serviks ve ciltte kansere dönüşen lezyonlarda iyileşmeler tesbit edilmiştir.Ayrıca meme kanserli vakaların akciğer metastazını engellediği, kemoterapi ilaçlarının kanserli hücreleri öldürme etkisini arttırdığı tespit edilmiştir.Ayrıca pankreasın kanserli hücrelerine karşı da etkili olduğu saptanmıştır.
Zerdeçal radyasyonun kromozomlarda ve DNA da oluşturduğu sonuçta hücreyi ölüme kadar götüren mutasyonlara karşı da etkilidir. Curcumin C vitamini ile birlikte kullanıldığında serbest radikalleri tutarak DNA yı oksidatif hasardan korur. Radyasyona karşı olan etkisi antioksidan etkisinden kaynaklanmaktadır.
Curcumin safra akışını sağlar, safra kesesi iltihabında ve safra yolu hastalıklarında yararlıdır, sindirim bozukluklarını giderir, midede gaz söktürür.
Curcumin inme geçiren insanlarda hasar gören beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Curcumin beyinin savunma mekanizmasını güçlendirir, böylece makrofajlar alzheimerde beyinde oluşan ve nöyronları yok eden amiloid beta protein bloklarını temizler.
Curcumin kalın bağırsak poliplerine karşı etkilidir.
Karaciğer hastalıklarına iyi gelir, karaciğeri güçlendirir,biriken toksinleri atar.
İltihap giderici olduğu için romatizmal hastalıklara, eklem iltihaplarına iyi gelir, ağrıyı giderir.
Antioksidan özelliği ile kalbi daha sağlıklı tutar. Curcumin verilen insanlarda daha az aterom plakları oluşur. Enfaktüs ve felçte koruyucu etki yapar.
Diabete iyi gelir.
Zerdeçalin uçucu yağları cilt yaralanmalarında antimikrobiyel olarak kullanılır.
Katarakt oluşumunu engeller
Kansızlığı önler
Sarılıkta etkilidir
Astım, bronşit, sinüzit gibi solunum yolu hastalıklarında etkilidir
Kan sulandırıcıları ile birlikte alınmaz. Uzun süreli kullanıldığında mide mukozasını tahrip eder. Karaciğer iltihabı ve ülserde kullanılmaz.
Zerdeçalin kökü toz olarak günde 1-3 gram balla karıştırılıp kullanılabileceği gibi yemeklere de ilave edilebilir.