Z E N C E F İ L
Zencefil yaklaşık 4000 yıldan beri başta Güney Doğu Asya olmak üzere Dünyanın çeşitli ülkeleri tarafından yakından tanınan ve soğuk algınlığına karşı olumlu etkisi nedeniyle ünlenen bir baharat türüdür. Zencefil ayurvedik tıbbın en önemli bitkilerinden birisidir. Zencefilin bir birine geçmiş yuvarlaklar gibi görünen kökü toprağın 15-25 cm altında bulunur. Zencefil;uçucu yağ asitleri, fenol bileşikleri (shogaol ve gingerol), nişasta, protein, kalsiyum, B ve C grubu vitaminleri içerir. Zencefilin yararları şöylece sıralanabilir.
– İçerdiği shogaol ve gingerol gibi fenol bileşikleri sayesinde, özellikle hamilelikte, ameliyattan sonra, seyahat sırasında ve kemoterapi esnasında oluşan mide bulantılarına iyi gelir.
– Mide salgılarını arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Gastrite,mide ağrılarına ,mide kramplarına iyi gelir.Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların (kolik) kolaylıkla atılmasını sağlar. Safra akışını düzenler..Bağırsak kaslarının hareketini aktive eder. Tükürük salgısını uyarır.
– Kanı sulandırır,kalbin çalışmasını rahatlatır,kalp ritmini düzenler trombositleri daha yapışkan hale getirerek pıhtılaşmayı önler,dolaşım sorunlarını azaltır
– Kandaki kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
– İçerdiği 6-gingerol adlı madde doğrudan tümör hücrelerine uygulandığında bu hücrelerin kanla beslenmesini önler ve hücreleri öldürür.İçerdiği 6-shogaol adlı madde akciğer kanseri hücreleri üzerindeki otofajini aktive eder ve hücre üremesini yavaşlatır.Kanserli hücrelerin kemoterapiye karşı direnç kazanmasını önler.
– İçerdiği gingeroller helikobakterleri yok edip mide ülserini önler.
– Kan şekerini dengede tutarak diabetin oluşmasını engeller.
– Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
– Zencefil iyi bir antioksidandır. Kanı serbest radikallerden , toksinlerden ve oksitlerden temizler.
– Vücutta sıcaklık ve terleme oluşturur.
– Solunum yollarını açıcı, ateş düşürücü , balgam söktürücü gibi etkileri nedeniyle soğuk algınlığı, grip, öksürük, bronşit, boğaz ağrısı gibi solunum yolları hastalıklarında tedavi edici ve rahatlatıcı işlev görür.
– İştiha açıcı ve kuvvet vericidir.
– Uykuyu rahatlatır.
– Baş ağrılarına ve adet sancılarına iyi gelir.
– Romatizma ve eklem hastalıklarında yangıyı azaltıcı ve ağrı giderici etki yapar.
– Beynin çalışması üzerine olumlu etkisi vardır.
Zencefil dilimleri demlenmiş çay içinde bekletilerek kullanılabileceği gibi toz haline getirilip ya olduğu gibi ya da balla karıştırılarak da tüketilebilir.Zencefilin yaş ve taze olarak alınması tavsiye edilir.
Zencefil iki yaşından küçük çocuklara kesinlikle verilmemelidir.Yetişkinler günde 4 gramdan fazla zencefil almamalıdır. Karaciğer ve mide iltihabı, mide ve duedonum ülseri olanlar kesinlikle zencefil kullanmamalıdır.