T E M İ Z H A V A

Yeryüzünde yaşayan insanların en temel gereksinimleri gıda, su ve havadır. İnsanlar gıdasız ve susuz bir süre yaşayabilirler ama havasız asla yaşayamazlar. Havanın içine oksijen, azot ve bir miktar da başka gazlar vardır. Canlılar solunum sırasında havadaki oksijeni alır ve dışarıya karbon dioksit verir. Solunum yoluyla havadan alınan oksijen kan yoluyla tüm doku ve hücrelere giderek enerji kaynağı şekerin yakılmasını sağlar. Kapalı ve havasız yerlerde uzun süre kalan insanlar oksijen alamayacakları için baş ağrısı ve halsizlik çekerler.
Temiz hava alınmayınca hücre düzeyinde ortaya çıkan oksijen eksikliği damar sertliği, kanser, şeker hastalığı, kalp iltihabı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara yol açar. Temiz hava enfeksiyonlara karşı hücrelerin ve dolayısıyla vücudun direncini arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Temiz hava beyin fonksiyonlarını düzenler, öğrenmeye yardımcı olur, sakinleşmeye ve dinlenmeye yarar, kan basıncını düşürür. Uyurken temiz hava alınmazsa sabah gergin ve yorgun uyanılır. Bu nedenle özellikle yatak odaları havadar olmalı, oturma odaları da sık sık havalandırılmalıdır. Temiz havalı açık yerlerde ve parklarda mümkünse yağmurlu havalarda dolaşılmalıdır.
Kirli havada bulunan toz ve is parçacıkları akciğerlere yerleşip iltihaplanmalara neden olur. Kirli havadaki moleküller solunum problemlerini ve kanın yapışkanlığını arttırır.Bu durum koroner kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine yol açar.
Kirli hava telomerlerin kısalmasına yol açar.