Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere çok çeşitli hastalığın baş nedenidir. Sigara ya da genel tanımıyla tütün doğrudan toplum sağlığını ilgilendiren bir sorundur ve bu nedenle de yakın zamanda çıkarılan bir yasa ile kapalı yerlerde yasaklanmıştır. Hatta açık yerlerde örneğin New York’taki Central Park’ta bile sigara içilmemektedir. Dünya’da 6 milyon kişi doğrudan, 1 milyon kişi de pasif içicilikten dolayı sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir.Ülkemizde 12-17 yaş arasındaki gençlerin %20 si sigara tiryakisidir.Türkiye’de toplam 17 milyon kişi sigara içmektedir.Ayrıca yılda yaklaşık bir milyon kişi sigaraya bağlı damar hastalıklarına yakalanmaktadır.Her yıl 40 bin kişide sigaraya bağlı damar hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Sırf bu nedenle yılda 16 bin kişinin bacağı kesilmekte, 8 bin kişi ise ölmektedir. Sigarada 4000 i aşkın zararlı madde vardır. Bunlar arasında oje sökücü aseton, çöp kanalizasyon gazı metan, fare zehiri arsenik, böcek zehiri pestisitler , egzos gazı karbon monoksit, füze yakıtı metanol, boya, tuvalet temizleyicisi amonyak, uyuşturucu nikotin, katran, tiner, güve koruyucu naftalin, sitrik asit, pil metali kadmiyum, tüp gaz bütan sayılabilir.
Sigara içenlerde içmeyenlere göre kalp krizi riski 10 kat, kanser riski 20 kat, damar hastalığı riski 16 kat daha fazladır. İçip bırakanlarda bile damar hastalıklarının 7 kat arttığı saptanmıştır. Günde bir paket sigara içenlerde ömür 10 yıl, günde bir adet sigara içenlerde ömür 12 dakika azalır. Günde bir paket sigara içenlerin kanında yılda 3.5 kilo katran birikir. Akciğerler sigara içmeyenlerde pembe, sigara içenlerde siyah renklidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yayınladığı son raporda sigara tiryakilerinin %90 ının hayatlarının her hangi bir evresinde en çok akciğer olmak üzere kansere yakalanacaklarını bildirmiştir. Akciğerler,. sigara bırakıldıktan en az üç ay sonra ancak temizlenmektedir.
Sigara en büyük zararı damarlara vermektedir. Damarların iç yüzeyi (endotel) normalde cam gibi parlak ve pürüzsüzdür. Sigaranın etkisiyle bu tabaka büzüşür sanki sürülmüş bir tarlaya benzer. Böylece tahrip olan damar duvarına kan hücreleri, kan yağları (kolesterol, trigliserit), kalsiyum birikir ve damar tıkanır.Bu birikinti endotelin üzerindeki kas tabakasına da yayılırsa damarların esnekliği azalır. Sigara damar daralmaları yanında damar büzüşmelerine de yol açarak tansiyonu yükseltir. Beyin damarları tıkanırsa felç (inme), böbrek damarları tıkanırsa yetmezlik ve yüksek tansiyon, bağırsak damarları tıkanırsa dolaşım bozuklukları, bacak damarları tıkanırsa kangren ve dolaşım bozuklukları görülür.
Bacak damarları tıkandığında tıkanan bölge altındaki kıllar dökülür, bacaklar incelir, ayak tırnakları geç uzar , yürüyüş sırasında baldırda başlangıçta dinlenince geçen ilerleyen vakalarda istirahatta da süren bir ağrı oluşur. Damar tıkanmaları özellikle cinsel fonksiyonları olumsuz olarak etkiler. En çok da ereksiyon bozukluğu sorunu ortaya çıkar.Diabeti ve yüksek kolesterolü olanlarda damar tıkanmaları daha büyük bir önem taşır.
Sigarada bol miktarda bulunan nikotin hem yatıştırıcı hem de uyarıcı olarak etki eder ve küçük dozlarda bile alındığında bağımlılık yapar. Sigaranın bağımlılık etkisi eroinden bile daha fazladır. Nikotinin en büyük zararı C vitaminini yok etmesidir. Her sigara içildiğinde yaklaşık yarım portakala eş değer C Vitamini kaybolur. C Vitamini hastalıklarla savaşta görevli olan bağışıklık sisteminin güçlü kalmasında ve enerji üretiminde önemli bir vitamindir. Sigara içenler mutlaka ek olarak C Vitamini almalıdır. Bilindiği gibi C vitamini kansere ve kalp hastalıklarına iyi gelir, damar harabiyetini önler, cildin destek dokusu olan kollageni güçlendirir. Sigara midede asit salgılanmasını azaltır.Bu nedenle gıdalar yeterince sindirilemez, sindirim bozuklukları ve gıda yetmezlikleri ortaya çıkar.