Kabak; salatalık, karpuz, kavun ve acur ile birlikte kabakgiller familyasındandır. Bol miktarda protein , esenşiyel amino asitler ( fenil alanin, triptofan, methionin ) ,vitamin E, K, B , mineral maddeler ( magnezyum, demir, manganez, bakır, çinko) ve yağ içerir. Kabak çekirdeği Almanya’da ilaç olarak satılmaktadır. Kabak çekirdeğinin yararları şöylece sıralanabilir.
– Kabak Çekirdeğinin içerdiği phytosterin ve karatenoid iyi huylu prostat büyümesini yavaşlatır hatta önler. İyi huylu prostat büyümesi testesteron ve dihidrotestesteronun prostat hücrelerini aşırı derecede uyarması sonucu oluşur. Kabak çekirdeğinde bulunan yağ bileşenleri bu uyarımı engellemek suretiyle iyi huylu prostat büyümesini önler. Aynı zamanda iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri ile birlikte ortaya çıkan mesane iltihabı, idrar tutulması gibi idrar yolları bozukluklarına da faydalıdır.
– İçerdiği esenşiyel aminoasitler (Omega – 3 ve 6) hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, depresyon gibi hastalıkların oluşmasına neden olan norepinefrin ve seretonin gibi hormonların eksikliğine karşı beyini korur ve zihinsel gelişimi olumlu olarak etkiler.
– İçerdiği arginin C vitamini ile birlikte nitrik oksit sentezini arttırır. Nitrik oksit tüm damarların o arada da kalp damarlarının esnemesini sağlar. Esneyen kalp damarları genişlediğinde anjina pektoris (kalbe bağlı göğüs ağrısı) , penis damarları genişlediğinde ise cinsel performans eksikliği sorunu ortadan kalkar.
– Doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürür yani toplam kolesterol yüksekliği sorununun çözümüne yardımcı olur.
– İçeriği fosfor nedeniyle kemik oluşumuna destek olur, erkekte kemik erimesi ve kemik kanseri riskini azaltır.
– İçerdiği lif sayesinde kabızlık sorununu ortadan kaldırır. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışır hem de diyet yapılmış olur. En önemlisi de kabızlık önlendiğinden serbest radikal ve toksin gibi kanserojen maddeler bağırsaklarda daha az süre kalırlar, daha az emilirler, bu da kanser riskini azaltır.
– Çocuklara 40 gram, büyüklere 100 gram yedirilen tuzsuz kabak çekirdeği çok hızlı ve etkin bir biçimde tenya dökülmesine neden olur.
– İçerdiği E vitamini en güçlü antioksidanlardan biridir. E Vitamini hücre zarının okside olmasını engelleyerek insanların geç yaşlanmasını ve genç kalmasını sağlar. Bir bardak kabak çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacının tümünü karşılar.
– İçerdiği çinko antioksidan görevi yapar. Bir bardak kabak çekirdeği vücudun tüm çinko ihtiyacını karşılar. Çinko kemik erimesine ve cinsel performans eksikliğine karşı çok etkili bir elementtir.
– İçerdiği demir kansızlığa iyi gelir. Bir bardak kabak çekirdeği vücudun demir ihtiyacının tümünü karşılar.
– Kabak çekirdeğindeki fitosteroller kolesterole benzeyen bitkisel kökenli yapılardır. Bu yapılar diyette yeterli miktarda bulunduğunda kolesterol seviyesi düşer.
– Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riskini azaltır.
– Kabak çekirdeğinin dörtte biri zeytin yağında da bulunan tekli doymamış yağlardan oluşur. Bu nedenle de şişmanlatmaz ve kalp damar sağlığına iyi gelir.
– Kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini içerir.
– Eklem yangılarında (artirit) anti enflamatuar etki yapar.