Evde hayvan beslemenin insan sağlığına sayılamayacak kadar çok yararları vardır. Eskiden evcil hayvanların temas ettikleri insanlardaki negatif elektriği almak gibi tek bir yararı olduğu düşünülürdü. Oysa son yıllarda yapılan çok sayıda araştırma evcil hayvanların insan sağlığına olan olumlu etkilerinin bu kadar da basit olmadığı ortaya koydu. Araştırmalar sonucunda bu yararları doğuran etkinin, hayvanlarla temas eden insanlarda, daha çok orgazm sırasında salgılandığı için “sarılma hormonu” olarak da adlandırılan oksitosin’den kaynaklandığı ortaya çıktı. Bu yararları şöylece sıralayabiliriz.
Stres sırasında kendini korumak için savaş pozisyonu alan vücut, kortizol hormonu salgılayarak kan şekerinin, epinefrin hormonu salgılayarak ta kalp atımlarının artmasına neden olur. Bu artışlar özellikle kalp hastalıklarının oluşumunu olumsuz yönde etkiler. Hayvanlarla temas etmek stres hormonlarının salgılanmasını azaltarak neden oldukları bu tip rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önler.
Alzheimer başta olmak üzere beyinsel hastalıkların tedavisinde evcil hayvanlardan etkin biçimde yararlanılmaktadır. Özellikle bakım evlerinde bulunan hastaların morallerini yükseltmek ve yemek yemelerini teşvik etmek amacıyla evcil hayvanlar kullanılmaktadır. Bu da hastalıkların tedavisinde özellikle de ilerlememesinde olumlu etki yapmaktadır. Evcil hayvanlar insanların yalnızlığını gidermekle ve tuvalet için kendisini dışarı çıkaran insanların yürüyüş ve sosyal etkinlik yapmalarını sağlamakla psikolojik bir hastalık olan depresyonun oluşmasına da engel olmaktadırlar. Ayrıca, her hangi bir travma sonrası beyinsel rahatsızlık geçiren hastalar eğer evcil hayvan beslerlerse salgıladıkları fazla miktardaki oksitosin sayesinde korku ve kaygılarından kurtulmaktadırlar.
Evcil hayvanlar kanser tedavisi gören insanlara özellikle de çocuklara hem duygusal hem de fiziksel olarak yardımcı olmaktadırlar. Evcil hayvanların kanserli çocuklarda sadece stresi azaltıp yalnızlığı ve depresyonu gidermekle kalmayıp onların daha düzenli yemek yemelerini ve önerilen tedavi süreçlerine daha titizlikle uymalarını sağladığı kanıtlanmıştır. Kısacası evcil hayvanlar kanserli hastanın kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olmaktadırlar. Ayrıca eğitimli köpeklerin koklamak suretiyle kanseri teşhis ettiği de bildirilmiştir.
Evcil hayvan beslemek otistik çocukların sosyal yeteneklerini geliştirir. Evcil hayvanlarla birlikte yaşayan otistik çocuklar çevreleri ile daha rahatlıkla iletişim kurabilmektedirler. Yapılan bir araştırmaya göre yanlarında evcil hayvan bulundurulan otistik çocuklar daha çok gülmekte, daha az ağlamakta ve arkadaşları ile daha sıkı sosyal ilişki yaşamaktadırlar.
İnsanlara karşılıksız sevgi sunan evcil hayvanların bir aşk organı olan kalbe etki etmemesi düşünülemez. Evcil hayvanlar en başta stresi yok ederek kalp rahatsızlıklarını, yüksek tansiyonu ve yüksek kolesterolü engellemektedir. Evcil hayvan besleyen insanların kalp ve damar hastalıklarından ölüm riski beslemeyenlere göre dört kat daha azdır.
Evde köpek besleyen insanlar tuvalet zorunluluğu nedeniyle hayvanlarını günde en az iki kez dışarı çıkarmakta, parklarda gezdirmekte, bu sırada aynı amaçla parka gelen insanlarla diyalog kurmakta ve sosyal ilişki geliştirmektedirler. Özellikle yalnız yaşayan ve sosyal çevresi bulunmayan insanlar için bu durum çok önemli bir kazançtır. Bu arada, kadınların telefon numaralarını hayvan besleyen erkeklere vermekte daha eğilimli oldukları da ortaya konmuştur.
Bağışıklık sistemi vücuda zararlı olabilecek maddeleri tespit etmek ve onlarla salgıladığı antikorlar vasıtasıyla savaşmakla yükümlüdür. Ancak, bazen bağışıklık sistemi aşırı tepki göstererek zararsız maddeleri de zararlı gibi algılayıp gözün kızarması, hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı ve benzeri belirtilere neden olabilir. Eskiden bu tip belirtilerin köpek tüyünden olduğu düşünülüyordu. Oysa bugün bu belirtilerin alerjik reaksiyonlar olduğu ve tümüyle bağışıklık sisteminin tepkisi sonucu ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Evcil hayvan beslemek hatta onlarla kısa süre birlikte olmak bile bağışıklık sistemini güçlendirerek bu tip alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasını önler. Yapılan bir araştırmada evcil hayvan besleyenlerde bağışıklık sisteminin daha çok immuno- globulin denilen bağışıklık maddeleri salgıladığı saptanmıştır.
Son olarak köpek besleyenlerin onları gezdirmek bahanesiyle yaptıkları uzun yürüyüşler sonucunda daha hareketli oldukları, zayıfladıkları daha doğrusu şişmanlamadıkları ve sağlıklı oldukları ortaya konmuştur.
Tüm bu bilgiler gösteriyor ki evcil hayvanlar sadece insanlarla dost olup yalnızlıklarını gidermekle kalmıyor aynı zamanda onların sağlığını da koruyorlar. Bu nedenle durumları uygun olanların evlerinde evcil hayvan beslemeleri yerinde olur. Yalnız evcil hayvan besleyeceklere benden bir öneri, eğer kendilerine güvenmiyorlarsa bu işe hiç başlamasınlar. Çünkü sokaklarımız terk edilmiş ev hayvanları ile dolu.