İnsan vücudu hareket etmek için tasarlanmıştır. Sadece egzersiz yaparak bir çok hastalığın oluşması engellenebilir.
Düzenli Egzersiz yapmak;
– Nabzı ve tansiyonu düzenler
– Kandaki lipit ve kolesterol düzeyini düşürür
– Eklemlerin esnekliğini arttırır
– Kasları ve damarları güçlendirir
– Günde yarım saat yürümek kalp krizi riskini %50 azaltır. Beş kez egzersiz bu oranı %98 e çıkarır
– Elli yaş ve üstü kadınlarda her gün 50 dakika tempolu yürüyüş beyin kanaması riskini %30 azaltır.
– Sigara ve alkolden uzaklaştırdığı için yaşlanmayı geciktirir
– Spor yapan erişkinler günlük hayatın stresini atar, ruh ve beden sağlıkları korunur.
– Spor yapanlar daha düzenli ve tatminkar bir sex hayatı yaşarlar
– Spor yapan yaşlılar depresyona daha az yakalanır, kendilerini yalnız ve mutsuz hissetmezler
– Egzersiz yapan yaşlılar kemik erimesine daha az yakalanır
– Egzersiz beyinsel aktiviteyi arttırır, unutmayı önler
– Düzenli egzersiz kasları korur
– Egzersiz kalp ve akciğerleri güçlendirir
– Egzersiz bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.
– Egzersiz obeziteyi önler
– Osteoartirit riskini düşürür
– Tip 2 Diabet riskini düşürür
– Uyku düzensizliğini ortadan kaldırır
– Ruhsal kavrayışı berraklaştırır, endişeyi azaltır.
– Dengeyi ve hareketliliği sağladığı için 75 yaş üstü yetişkinlerde kaza nedeni ile oluşan ölümcül düşme olaylarını önler
– Kardiyovasküler dayanıklılığı, güç ve esnekliği üst düzeyde tuttuğu için yaşlılarda tedavilerin daha kısa sürmesini sağlar
Yürüyüş temiz bir havada , doğada ve uygun giyecekler giyerek yapılmalıdır.Yürüyüş ve aktif sporlar (koşu, aerobik) arasında felç riskini önleme bakımından fark vardır. Haftada 5-6 kez 20 dakika yürüyüş yapılmalıdır.Yürüyüş yarım saati geçmemeli ve tempolu olmalıdır.Yürüyüş sırasında nabız sayısı 120 ye kadar yükselmeli ve terleme oluşmalıdır.Böylece toksinler de atılmış olur.
Spor ciddi anlamda bir stres unsurudur. İnsan vücudunun sağlıklı olmak adına bu iyi yöndeki strese ihtiyacı vardır.Genelde öğlenden önce ve hemen sonraki saatler egzersiz için daha uygundur.Çünkü insan metabolizması ışıkla harekete geçer.Güneşin doğmasıyla birlikte metabolizma hızı artmaya başlar ve öğlenden önce ya da hemen sonrasında en üst performans düzeyine ulaşır. Ancak insan çalışma koşullarına uyan zamanda da spor yapabilir. Yalnız burada sporun niteliği çok önemlidir. Spor yapmak için yemek sonrası 2-3 saat geçmesi gerekir. Egzersiz yaparken bol sıvı alınmalıdır. Her yaşta egzersiz yapılabilir.
Gece sporun önerilmemesinin nedeni organizmanın dinlenme zamanı olmasındandır. Geceleri organizmanın tüm fonksiyonları zayıflar ve organizma kendini uykuya hazırlar.Uyku zamanında spor yapılırsa vücut dinçleşir ve spordan sonra uykuya dalmak zor olur.Bu durum önemsenmezse gecede spor yapılabilir.
Spor istendiğinde her yerde yapılabilir. Otururken kol ve bacaklar hareket ettirilebilir. Uçakta karın hareketleri yapılabilir.Bu hareketler karnı içeri çekmek, nefes tutmak, ona kadar saymak, yavaş yavaş bırakmak şeklinde yapılabilir. İleri yaşlarda hem kas geliştirmek, hem de esneklik sağlamak ve kalp damar sistemini geliştirmek için egzersiz yapılır. Burada önemli olan egzersizin şiddetidir. İleri yaşlarda çok şiddetli egzersizler yapmamak gerekir. Mutlu bir cinsel yaşama sahip olmak ve ileri yaşlarda idrar tutma sorunları ile karşılaşmamak için pelvis (kalça) bölgesi kaslarını çalıştırıcı hareketler yapmak lazımdır. Bunun için de pelvis kaslarını sıkıp bırakma hareketini günde 50 defa yapmak gerekir. Ayrıca örneğin telefonla konuşulurken dolaşılabilir, eve otobüsle giderken bir durak önce inip yürünebilir, yer çekimine teslim olmamak için arada bir eller yüksek bir raftan eşya alıyormuş gibi yukarı kaldırılabilir, yüz ve boyun kaslarını çalıştırmak için sesli harfler abartılı bir şekilde telaffuz edilebilir, televizyon seyrederken ayağın altına bir şişe alıp çevrilebilir, asansör değil merdivenler kullanılabilir, 1.5 litrelik su şişesi lobut gibi kullanılarak kollar çalıştırılabilir, bahçe ile uğraşılabilir ve 45 dakikada bir oturulan yerden kalkılıp yürünebilir.
–
–