Detox olarak da nitelendirilen bu olgu genelde vücudun toksinlerden ve serbest radikallerden arınması süreci olarak tanımlanabilir.Toksinlerin vücuda girmesi insanın kendi elindedir ve istenirse en aza indirilebilir.Oysa serbest radikaller vücutta sürekli cereyan eden metabolik işlemlerin bir sonucu olarak ortaya çıktığı için hücre membranına ve DNA sına zarar vermeden dışarı atılması gerekir. Toksinleri ve serbest radikalleri antioksidan adı verilen ve kitabımızın ayrı bir bölümünde ayrıntıları verilen maddeleri vücuda alarak etkisiz hale getirebileceğimiz gibi bu amaçla değişik yöntemler de kullanabiliriz. Örneğin serbest radikalleri hücrelere zarar vermeden, onları oksitlemeden ( paslandırmadan ) ter ve idrar gibi vücut sıvıları ile atabiliriz. Bunun için de bol su içip terlemek ve sık sık idrara çıkmak gerekir. İdrar açık renk olmalıdır, koyu renk olması çoktandır idrara çıkılmadığının ve serbest radikallerin biriktiğinin işaretidir. Ayrıca insan egzersiz yaptığında da terler ve serbest radikalleri dışarı atar. Serbest radikaller gaita da birikir ve dışkılama ile dışarı atılır. Düzenli tuvalet alışkanlığı olmayan ya da kabızlık çeken kişilerde gaita bağırsaklarda uzun süre kalacağı için atılması gereken serbest radikaller yeniden vücuda girerek zararlı etkilerini gösterirler. O nedenle ne yapıp yapıp gaitanın bağırsaklardan düzenli olarak boşalmasını sağlamak gerekir. Serbest radikaller spermada da birikir. Düzenli bir cinsel yaşam spermanın dolayısıyla serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar.
Asıl üzerinde durulması gereken yöntem serbest radikallerin ve toksinlerin antioksidanlar kullanılarak etkisiz hale getirilmesidir. Bunun yolu da daha önce açıkladığımız A,C, E Vitaminleri ile selenyum ve çinkonun ya sebze ve meyvelerle ya da hazır preparatlarla vücuda alınmasından geçer. Antioksidan özelliğe sahip olan ve koyu yapraklı sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan maddelerin başlıcaları olarak karetenoidleri, flavanoidleri, resveratrolü, kateşini ve polifenolleri sayabiliriz. Örneğin siyah üzümün kabuk altında ve çekirdeğinde bol miktarda bulunan kateşin E Vitamininden 50, C Vitamininden de 20 kat daha fazla antioksidan etkiye sahiptir. En iyisi antioksidanları doğal kaynaklardan almaktır. İlaçlarla alımı özellikle doz ayarlaması iyi yapılmadığında istenmeyen sorunlara neden olabilir. Önemli bir antioksidan da liflerdir. Lifler bağırsakta şeker ve kolesterolü tutup emilimlerini önlediği ya da yavaşlattığı gibi, sindirim sistemi yoluyla alınan toksinleri de tutarak onların emilmesini de zorlaştırır. Ayrıca lifler bağırsakta biriken ve atılması gereken serbest radikalleri tutarak tekrar vücuda girerek zarar vermesini önler.
Detoxun günümüzde en yaygın kullanım alanı kozmetik ve cilt bakım ürünleridir. Bu alanda oluşan sanayi büyük cirolar elde etmektedir. Antioksidan içeren kremler, cilt maskeleri özellikle kadınların cilt kırışıklıklarını önlemede ve cilt bakımlarını sağlamada bol miktarda kullanılmaktadır.
Detox akşam geç saatlerde ya da sabah saat 11 e kadar yapılmalıdır. Çünkü serbest radikaller gece kanda ve sindirim sisteminde daha çok birikir. Akşam yapılan detox serbest radikallerin olumsuz etkisini engellemeyi ,sabah yapılan detox ise bağırsaklarda tüm gece boyunca biriken toksinlerin ve serbest radikallerin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Örneğin sabah kalkınca aç karnına içilen ılık limonlu ballı su yağları eritir, biriken serbest radikallerin ve toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Sabah kahvaltıda bol lif içeren kepekli ekmeğin yenmesi de aynı etkiyi yapar.