Check-Up bir başka deyişle Kişisel Sağlık Taraması her hangi bir belirti olmadan olası hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli önlemlerin önceden alınarak kişinin sağlıklı kalmasının sağlanması demektir. Modern tıp hastalık ortaya çıkmadan gerekli önlemlerin alınarak kişinin sağlıklı kılınmasını amaçlar. Çünkü hastalık bir kez ortaya çıkınca hem tedavisi pahalıdır hem de toplum sağlığı bozulmuş olur. İşte bu nedenle hiç şikayeti olmasa da her insanın belirli periyotlarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir .Bu periyotlar yaşa ve kişinin genel durumuna göre değişir.
Check-Up’ı,
1. Bir spor dalında faaliyet göstermek ya da bir egzersiz programına katılmak isteyenler başlamadan önce ,
2. Ailesinde diabet, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol hikayeleri bulunanlar,
3. Sağlıklı yaşamanın ve yaşlanmanın insanın en değerli varlığı olduğu bilincinde olanlar yaptırmalıdır.
Check-Up Programı kişinin yaş grubuna ve cinsiyetine göre değişmek üzere,1) Glikoz Metabolizması, 2) Karaciğer Fonksiyonları, 3) Böbrek Fonksiyonları, 4) Ürogenital Sistem, 5) Kalp-Damar Sistemi, 6) Kemik-Kas Sistemi, 7) Tiroid Fonksiyonu, 8) Romatizmal Hastalıklar, 9) Erkekler İçin Prostat Tetkiki, 10) Mide-Bağırsak Sistemi, 11) Hematolojik Sistem üzerindeki seçilmiş laboratuvar tetkiklerini içerir. Bu yolla kanser, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diabet gibi hastalıkların erkenden teşhisi ve başarılı tedavisi yapılabilir.
Günümüzde teknoloji öylesine gelişmiştir ki basit bir kan tahlili ile bile kalp hastalığı açısından risk olup olmadığı tespit edilebilir. Check-Up yoluyla iç organlarda bir takım bulguların saptanması sigara, alkol, kolalı içecekler, hareketsizlik gibi kötü alışkanlıkları değiştirmemizi sağlayabilir. Böylece gizli şeker, kolesterol, alkol ve hepatit C ye bağlı karaciğer hastalıkları, meme, kalın bağırsak, gırtlak, rahim kanserleri, yüksek kan şekeri, kansızlık, kemik erimesi önlenebilir. Kanser taramaları ile yeni gelişmekte olan kanserlerin %50 si önlenebilmekte veya tamamen iyileştirilebilmektedir.
Check-Up yaptırmaya gelirken; son 24 saat içinde alkol vb. maddeler almamaya, hamileliği bildirmeye, daha önceki testlerle ilgili sonuçları yanınızda getirmeye, randevu saatinden en az 8-10 saat önce yemek yememeye özen göstermeliyiz. Tuvaletten sonra sifonu hemen çekmeyin, gaitaya bakıp kanama olup olmadığına bakın, gaitanın parça parça olması önemli bir belirtidir. Doktora gitmeden önce ailenizden hastalıkları öğreniniz.

Check-Up Konuları,
1) Boy-kilo-tansiyon ölçümleri, 2) Efor Testi (Genetik kalp hastalığı olanlar ve 50 yaş üstü insanlar için) , 3) Prostat Muayenesi ( PSA, tuşe, ultrason), 4) Elli yaş üstü insanlar için göz içi tansiyon (glakom), göz zarı yırtıkları (retina dekolmanları), 5) 50 yaş üstü depresyon taraması, 6) Mide-bağırsak taraması (50 yaş üstü).Üç yılda bir kolonoskopi, yılda bir gaitada gizli kan tahlili ,7) Diabet ve kolesterol testi. Ailede varsa 30 yaş üstü, yaşam tarzı bozuksa 45 yaş üstü 3 yılda bir , 8) Allerji Testleri:mide bağırsak sorunu olanlar, sık enfeksiyon geçirenler, ilaçtan yeterince yararlanamayanlar bu testi yaptırmalıdır. 9) Cilt Muayenesi: Cilt kanseri ve kötü huylu benlerin erken teşhisi için güneşe aşırı maruz kalanlar ve koruyucu kullanmayanlar yılda bir kez cilt muayenesi yaptırmalıdır.10) Bulaşıcı Hastalık Kontrolü. Hepatit B ve C ile HİV e karşı kontrol yaptırılmalıdır.11) Aşılar: Her yıl Grip, 5 yılda bir zatürre, 10 yılda bir tetenos aşısı yaptırılmalıdır. 12) Aort Ultrasonu: Çok sigara içenlerde sık görülen aort aneurizmasına karşı yaptırılmalıdır.13) Yılda bir ağız ve dış muayenesi yaptırılmalıdır.14) Karaciğer Testi (SGOT,SGPT,LDH) karaciğer hücre yıkımının göstergesi olan bir testtir ve karaciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılır.15) Tüm Batın Ultrasonu: Karaciğer, dalak, pankreas, safra kesesi, safra yolları, prostat, böbrek, bayanlarda yumurtalık muayenelerini içerir,16) Tiroit Ultrasonu: Guatr Taraması, 17) PSA Testi:40 yaş üzeri erkeklerde prostat kanseri taraması için yapılır.17) Meme Ultrasonu: Bayanlarda meme kanseri ve kist taraması içindir.18) Kanser Taraması CEA: Kanser erken teşhisi ve kist taraması için yapılır,19) Kanser Taraması CEA 125 Bayanlarda yumurtalık ve rahim kanseri teşhisinde yaptırılır, 20) Romatizma Testi: ASO,CRP,RF , 21) EKG-Elektrokardiyografi: Kalp atımı düzensizlikleri ve kalp krizi riskinin saptanmasında kullanılır. 22) Akciğer Filmi: Akciğer Hastalıklarının tespitinde kullanılır.23) Ayrıntılı tam idrar ve kan tahlili , 24) Böbrek Fonksiyon Testi: Böbrek süzme testi yapılır, üre ve kreatinin bakılır, 25) Efor Testi, 26) Ekokardiyografi-EKO Testi, 27) Renkli doppler, 28) Mamografi –meme ultrasonografisi.(35-40 yaş bayanlarda her yıl) ,29) Transvaginal Ultrasonografi: Rahim ve yumurtalık kanser taraması, 30) Hemosistein ölçümü