Çin efsanesine göre yeşil çay ilk kez M.Ö. 2700 yılında içilmiştir. Dönemin Çin İmparatoru Shen-Nang’ın içmek için su kaynattığında çay yapraklarının fincana düştüğü ve lezzetini beğenen imparatorun yeşil çay içmeye başladığı rivayet edilir. Yeşil çaya ve siyah çaya latincede camellia sinensis adı verilir. Aralarındaki tek fark siyah çayın mayalanmış olmasıdır. Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek çaydır.
Yeşil çay üretilirken normal çayın yaprakları önce buharda bekletilir sonra sarılıp kurumaya bırakılır. Çay fermente olmadığı için içindeki antioksidanlar (polifenollae, epigallo kateşin) parçalanmaz ve yapılarını korur. Siyah çay yeşil çay yapraklarının renginin karartılıp koku ve tadını değiştiren kısa bir fermentasyon (mayalanma) süreci sonunda elde edilir. Bu sırada antioksidanlar parçalandığı için siyah çay yeşil çay kadar faydalı değildir. Özetle yeşil çay yaprakların toplandıktan sonra hemen kavrulup hızla kurutulması, siyah çay ise yaprakların toplandıktan sonra yavaş yavaş kurutulup fermente edilmesinden sonra elde edilir. Diğer bir deyişle, siyah çay kurutulurken okside olur, yeşil çay ise olmaz.
Yeşil çay kaynatılıp bir süre bekletilen suda 3-4 dakika demlenerek içilir. Günde en az 4 fincan yeşil çay düzenli ve sürekli biçimde içilmelidir. Hamile ve emziren kadınlar iki fincan içebilir. Yeşil çayda 4000 in üzerinde kimyasal madde vardır. Yeşil çaydaki antioksidanlar C ve E vitamininden çok daha etkilidir. Bir fincan yeşil çayda 40 mg kafein vardır ki bu bir fincan kahvenin yaklaşık yarısına eşittir. Bir bardak yeşil çayda 172 gr flavanoid bulunur.Yeşil çayda siyah çayın yarısı kadar kafein vardır.Yeşil çayda bulunan flavanoidler, L-theanine ve epigallo kateşin gallat (EGKG) en etkili antioksidanlardandır.

YEŞİL ÇAY- KANSER İLİŞKİSİ
Yeşil çaydaki polifenollerden epigallo kateşin gallatın mide ve karaciğer kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.Bu madde kanser hücreleri üzerinde bulunan aryl hydrokarbon adlı reseptöre bağlanmak suretiyle hücrenin büyümesini ve çoğalmasını önlemektedir. Kanser oluşumuna neden olan bir çok madde örneğin sigara hücrelerdeki aryl hydrokarbon reseptörünü aktive ederek yeni ve zararlı genlerin oluşmasını sağlamaktadır.Yeşil çay içinde bulunan polifenoller mide, ince ve kalın bağırsak, pankreas ve cilt kanserlerini önlemektedir. Polifenoller midede kansere neden olabilecek kimyasal maddelere ve helicobakter pyloriye karşı etkilidir.
Yeşil çay her ne kadar kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını önlüyor hatta tümüyle durduruyorsa da bunu yaparken normal sağlıklı hücrelere zarar vermez. O nedenle yeşil çay kemoterapiye destek olarak kullanılır.
Yeşil çayın içindeki epigallo kateşin gallat kanser hücrelerinin büyümesi için gerekli olan ürokinaz enziminin etkisini ortadan kaldırır. Kırmızı et kızartıldığında ya da ızgara yapıldığında genleri değiştiren mutajenler ortaya çıkar. Bu maddeler meme ve kolon kanserine yol açar. Eğer et yeşil çayda bekletilip kızartılır ya da ızgara yapılırsa bu mutajenler ortaya çıkamaz.
YEŞİL ÇAY-ALZHEİMER İLİŞKİSİ
Yeşil çayın içindeki antioksidanlar alzheimer ve parkinson hastalarının beyninde bol bulunan ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozan amiloid fibril (amiloid beta) adlı proteinin işleyişini engelleyerek bu hastalıkların ilerlemesini önler.Yeşil çay alzheimere neden olan AchE enziminin faaliyetini durdurur. Bu enzim hücreler arasında mesaj ileten bir kimyasal taşıyıcıyı etkisiz hale getirmektedir. Böylece yeşil çay hücreler arasındaki iletişimin düzenli ve kesintisiz olmasını sağlar.

YEŞİL ÇAY – İMMUN SİSTEM İLİŞKİSİ
Yeşil çayda antimikrobiyel etkisi olan L-theanine maddesi izole edilmiştir.Bu madde karaciğer tarafından ethylamine molekülüne dönüştürülür ve böylece insan vücudunda mikroplara kaşı ilk savunma hattını oluşturan Gamma-Delta T hücrelerinin kanda sayısı artar.Yeşil çay bazı bakterilerde, tümör hücrelerinde, parazitlerde ve mantarlarda bulunan antijenleri içerir.Bu antijenler hastalık başlangıcında ilk harekete geçen Gamma-Delta T adlı bağışıklık hücreleri ile temas ettirildiğinde sonradan ortama ilave edilen mikroplarla savaşır ilave ettirilmezse savaşamaz.
Ayrıca Yeşil Çay,
– İçindeki antioksidanlar ile yaşlanmayı geciktirir. Yeşil çayda bulunan antioksidanlar bir yandan hücreleri serbest radikallerin oksitlenmesine karşı korurken diğer yandan da yeni antioksidanların üretimini kamçılar.
– İçerdiği polifenoller (flavanoid) ve florid diş çürümesini önler.
– Damarları genişletir, endoteli korur,kanın pıhtılaşmasını önler, damar tıkanıklığını ve inmeyi engeller, tansiyonu düşürür, koroner kalp hastalığına iyi gelir.
– Romatizmal artiriti tedavi eder.
– Cildi güneşin ultraviyole ışınlarına kaşı koruyarak deri kanserini önler.
– İçindeki polifenoller sayesinde iyi huylu prostat büyümesini engeller.
– İçindeki flavanoidlerle insülini dengeler. Günde 3 fincan şekersiz yeşil çay diabet -2 hastalığı riskini %50 azaltır.
– İçindeki antioksidanlar kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü artırır ve kalp-damar sağlığını güçlendirir.
– İçindeki L-theanine maddesi daha verimli çalışmayı, daha uyanık ve dikkatli kalmayı sağlar, idrak ve yüksek algı gerektiren görevlerde odaklanma ve konsantrasyon yetisini artırır.
– Kemik erimesine karşı kemikleri kalınlaştırır.
– Yeşil çaydaki kafein yağ yakımını hızlandırarak kolay kilo vermeyi sağlar, obeziteyi önler.
– Metabolizmayı hızlandırarak vücudun şekeri ve yağı sindirmesini kolaylaştırır, enerji yakımını sağlar. Siyah çaya göre vücuda 10 kat daha fazla enerji verir.Tatlı krizlerini önler ve açlığı bastırır.
– İçindeki C vitamini stresi azaltır, gribi önler,sigaranın toksik etkisini azaltır.
– Sakat çocuk Dünyaya getirme riskini azaltır.
– İçindeki L-theanine beyine faydalıdır.Bu madde zihni açar, insanı ruhen ve bedenen dinlendirir.
– Alkolün karaciğere ve beyine verdiği zararı en aza indirir.Alkolden önce ve sonra yeşil çay içmek yararlıdır.
– Uykusuzluk ve strese bağlı göz altı sorunlarında etkilidir.Göğüsleri sıkılaştırır.Peeling etkisi vardır.Yeşil çay içeren kremler ve yeşil çay kokulu parfümler kozmetikte kullanılmaktadır. Parfümlerin kokusu huzur verir, insanı rahatlatır.Vücut jelleri yeşil çay içerir.Küvete doldurulan suya yeşil çay esansı katılır.Tonik etkisi ile cildi sıkılaştırır. Cildin koruyucu tabakasını düzenleyip parlamasına yardımcı olur.

YEŞİL ÇAYIN YAN ETKİLERİ
Yeşil çaydaki kafeinin az miktarı uyarıcıdır ama fazlası sinirlilik, depresyon, uykusuzluk, migren, titreme, kalpte aritmi, yüksek tansiyon gibi .sorunlara yol açar. Yeşil çayda bol miktarda bulunan kafein çinkonun bağırsaklardan emilimini engeller. Oysa çinko 200 den fazla enzimin çalışmasını sağlayan bir maddedir. Çinko stresle başa çıkar, sex hormonlarını kontrol eder. L-theanine yemekten önce ve sonra alınırsa demirin bağırsaklardan emilimini önler ve kansızlığa neden olur. Yeşil çay kanı inceltir, sulandırır, vücuttan su kaybına neden olur. Kafeine hassas kişiler yeşil çay içmemelidir.