İtalyan bilim adamları yaptıkları bir çalışmada İtalya’da Sardunya’nın başkenti Cagliari’de mide kanseri vakalarının Kuzey İtalya şehirlerindekine nazaran çok düşük olduğunu saptadılar. Üç yıllık yiyecek içecek verileri incelendiğinde Cagliari halkının çok büyük miktarlarda sarımsak tükettiğini gördüler. İnsanlar neredeyse haftanın her günü sarımsak yiyorlardı. Modern tıp soğanı doğanın insanlığa bir armağanı olarak görmektedir.Vücudumuzun ürettiği çok güçlü bir antioksidan olan glutatyon soğan sarımsaktaki cystein maddesi sayesinde oluşur. Soğanın latince adı allium cepa dır. Soğan A, B, özellikle de C vitaminleri, fosfor, iyot, kalsiyum, potasyum, silis, kükürt içerir. Ayrıca içeriğinde antibiyotik görevi gören esanslar da bulunur. Soğan salatada değil tek başına yenmelidir.
Soğanda bol miktarda bulunan quercetin ve flavanoidler tümörlerin büyümesini önler.Yumurtalık, meme, kolon, cilt, mide, ağız ve prostat kanserlerine karşı ekilidir. Prostat kanserini büyüten hormon olan testesteronun etkilediği prostat hücrelerinin üzerine yıllanmış sarımsak ekstresi verildiğinde hücreler testesterondan hızla uzaklaşmaktadırlar. Soğan ve sarımsağın kırmızı et, alkol ve şekerli içeceklerde bulunan kanser yapıcı maddeleri etkisiz hale getirerek tümör oluşumunu daha başlangıç safhasında engellediği söylenmektedir.
Soğanda bulunan kükürtlü bileşik tiyosülfinat bronşial astıma iyi gelir. Soğandaki cystein balgam yumuşatıcı, balgam söktürücü ve balgam üretimini azaltıcı olarak bronşite olumlu etki yapar. Soğan öksürük, boğaz iltihabı ve boğaz ağrısına iyi gelir.Ancak kükürtlü bileşikler ısı ile parçalandığından soğan sarımsak çiğ olarak yenmelidir.
Yemekten hemen sonra yenen pişmemiş soğan plazma gliserid seviyesini düşürür.
Kadınlarda menapoz sonrası, erkeklerde de 65 yaştan sonra ortaya çıkan kemik erimesine karşı soğan doğal bir ilaçtır. Özellikle menapozlu kadınlardaki ateş basmasına iyi gelir.
Soğanın iç katmanlarını oluşturan zarlar kolesterolü ayarlayıp normal düzeye indirir.
Çiğ soğanın ince zarları tansiyonu düşürür, damarlardaki tıkanıklıkları açar.Yapısındaki doğal maddeler kanın pıhtılaşmasını engeller, akışkanlığını sağlar ve kalp krizini önler.Soğanın içerdiği flavanoidler damar genişletici özelliğe sahiptir.
Soğan fazla kiloları atmada yardımcı olur. Günde üç öğün soğan yiyen bir insan haftada iki kilo verebilir.
Cilt kırışıklıklarını önler, cildi pürüzsüz hale getirir.
Bağırsak kurtlarını düşürür.
Romatizmaya iyi gelir.
Sinir zafiyetine iyi gelir.
Mide zayıflığına iyi gelir.
Pankreası çalıştırır.
Cinsel iktidarsızlığı giderir.
İçerdiği yüksek C Vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
Antimikrobiyal etkisi vardır.
Kan şekerini düşürür.
Damar sertliğini önler.
Mide mukozasındaki bezlerin salgısını arttırarak iştah açıcı etki yapar.
Quersetin serbest radikalleri yok edip yaşlanmayı geciktirir.